Начало

Начало

Мъничка, домашна градинка с полезни зеленчуци, билки и плодове - звучи толкова добре! Ето защо стартираме поредица от статии в нашия блог, които ще посветим на засаждането и отглеждането на семенцата, скрити в най-обичаните ни продукти "Домашна градинка", "ПОЛЯнка" и "Посади късмет"

Днешната статия е за чери домата - плод, който се появява най-много в ястия, предястия и салати. От него става вълшебен сос за спагети, а колко е вкусно да хапваме мъничките доматчета в салата "Капрезе" с моцарела и босилек...

Чери домати - отглеждане на балкона

Ползи от чери доматите

Чери доматите са приятели дори на фитнес маниаците, защото една порция от 5 "черита" съдържа едва 4g въглехидрати и 0% мазнини. Доматчетата са богати на витамин А, който е важен за здравето на очите. Съдържат още калий, желязо и антиоксиданта ликопен, който понижава риска от болести, причинени от клетъчно увреждане.

За да запазиш свежестта и хранителната стойност на вече откъснатите чери домати, съхранявай ги на стайна температура (без пряко излагане на слънчева светлина).

Сортове чери домати

Съществуват десетки сортове чери домати. Ще се спрем само на някои от тях:

 • Сорт Мирабел (Mirabell) - разкошни, бързо растящи жълти доматчета. Изисква много пространство и не е подходящ за отглеждане на балкона.
 • Сорт "Мъниста" - отличава се с плодородността си и е особено подходящ за начинаещи градинари, защото понася добре дори и не твърде благоприятни условия. Може да се отглежда в саксия в дома/на терасата или в градина.
 • Сорт "Венера" - с него ще си отгледаш оражнево-жълти доматчета, а растението ще достигне само до 30 cm височина. Вкусът не е твърде наситен, но пък изглеждат прекрасно на всеки балкон!
 • Сорт "Вилма" - малки, сочни и много вкусни домати, растящи на клонки. Препоръчително е да ги засадиш в близост до ароматни подправки, за да предпазиш растенията от вредители.
 • Сортове чери домати тип "джудже" – Fantastico, Patio, BHN 968 и др. Най-добрият избор за отглеждане в саксия.

Къде, кога и как да засадя чери домати?

Вече поникналият разсад от чери домати се поставя в почвата или в контейнери/кашпи на балкона през месец май. Ако започваш да отглеждаш чери домати от семенца, то е добре да ги посееш малко сред средата на месец март в светла и топла стая, на непряка слънчева светлина.

Отглеждане на разсад

И така, имаш семенца от чери домати - какво трябва да направиш с тях? Първо, трябва да решиш колко от тях ще засадиш - имай предвид, че и 4-6 семенца най-вероято ще са достатъчни, за да може цялото семейство да похапва след няколко месеца вкусни домати. Второ - нужни са ти кофички (може най-обикновени кофички от кисело мляко) и почвено-торфена смес. Счита се, че най-добрата среда за отглеждане на разсад е торфът с рН 6,0-6,5.

 1. Напълни кофичките с торф наполовина.
 2. В средата на почвата направи дупки с молив и постави по 2 семена във всеки отвор. 
 3. Засипи внимателно с торф - не мачкай семената.
 4. Полей със слаба струя хладка вода.
 5. Най-вероятно във всяка кофичка ще поникнат по две растения, като едното ще е по-силно от другото. Отстрани по-слабото растение.

Разсадът от чери доматчета ще готов за засаждане в голяма саксия/контейнер или навън в градината когато даде поне 3-4 листа, а това ще се случи след около месец.

Засаждане на разсад

Чери доматите имат голяма кореновата система и няма да се чувстват удобно в малка саксия. Дълбочината на саксията за чери домати трябва да бъде минимум 20 cm. 

Ето какви стъпки е нужно да предприемеш, за да засадиш успешно своя разсад:

 1. На дъното на саксията постави няколко шепи камъчета или едър пясък - това ще осигури добър дренаж;
 2. Допълни саксията си (запълни около ¾) с торф за разсади;
 3. Натори с една шепичка (около 50 g) тор за домати и го омеси добре с почвата.
 4. Полей обилно разсада преди внимателно да го извадиш от кофичката му
 5. Аналогично със засаждането на семенца, и тук разсадът трябва да бъде засят в средата на саксията - оформи дупка (може и да е по-дълбока) и засади разсада в нея.
 6. Досипи почва, като пазиш разсада си от затъпкване или смачване. 
 7. Сега добави около 200 g мулч, който ще осигури допълнително овлажняване на почвата. Не поставяй мулча в непосредствена близост до стъблото на растението.

Чери домати у дома

Как да се грижа за чери доматите, които отглеждам у дома?

Ключовото е да осигуриш светлина на своите чери доматчета - поне 5 часа слънцегреене дневно. Същевремено чери доматите обичат влага, а слънцето бързо я "изпива", затова поливай доматите на всеки 1-2 дни с хладка вода.

Препоръчително е да подхранваш чери доматите със специално предназначен за домати тор, съдържащ азот, фосфор и калий. Подхранването се извършва на всеки 2 седмици с около 30 g тор за домати. На пазара има и течни торове за домати, с които трудно можеш да сбъркаш, защото най-често те се продават с подробни инструкции и дозатор.

Когато стъблата попораснат, препоръчително е да забиеш подпора до всеки корен - така гарантираш, че растението ще върви нагоре. Превържи внимателно към подпората и не забравай редовно да махаш израстъците в основата на листата.

А кога ще можеш да хапнеш вкусни доматчета? Очаквай реколта в периода август-септември.

Прииска ли ти се да пробваш да отгледаш чери домати у дома? Започни с нашия комплект "Домашна градинка", който съдържа основното, което ти е необходимо за това градинарско приключение!