Начало

Начало

Невенът (Calendula officinalis) е сред онези красиви растения, които се отглеждат изключително лесно. Отличава се с прелестно обагрените си цветове и полезните си свойства, както за здравето на човека, така и за здравето на цялата градина. Надолу ще разкажем защо е хубаво да имаш невен, посаден в саксия у дома (и разбира се, как да го отгледаш!).

Полезни свойства на невена

Ако решиш да си посадиш невен, той ще е верен пазач на останалите растения в твоя дом, защото миризмата му отблъсква листните въшки, бобовите бръмбари, молците по доматите и много други вредители, познати добре на градинарите. 

Невенът съдържа голямо количество витамин C. От сушените цветове на лечебния невен може да бъде направен чай, особено ефективен срещу настинки. Маслото (олиото) от невен служи за външна употреба при разширени вени и срещу суха, напукана кожа. Невенът се използва в козметиката и за слънцезащита.

Сортове невен

Съществуват над 60 разновидности на невена отвъд познатите на всички ни полски невен и лечебен невен (който е ядлив). Сортовете се различават по формата на венчелистчетата и листата, цвета и размера на съцветията. Ще споменем някои от тях:

  • Нискорастящият невен е подходящ за засяване всаксия и за отглеждане на балкона.
  • Има едногодишни, многогодишни невенчета и хибриди - вторите се срещат по-рядко в Европа.
  • Сортът "Килиманджаро" е изцяло бял на цвят, а цветовете достигат до 6-7 см в диаметър.

Къде, кога и как да засадя невен?

Невенът се отглежда от семена - семената от невен са широко разпространени в търговската мрежа, като се предлагат различни сортове. Подходящо е да го засадиш през ранна до късна пролет. Семената се засяват направо в саксия или сандъчета. Семената на невена се нуждаят само от хранителна почва и достатъчно влага и топлина, за да поникнат.

Невенът се развива най-добре върху плодородна, влажна, добре дренирана почва, по-добре глинеста. Препоръчително е да оставяш по 30х30 или 40х40 см разстояние между семената, ако искаш да отгледаш едри цветове. Ако пък искаш т.нар. ефект "цветен килим" от невен, то разстоянието между отделните растения трябва да е 7-10 см.

Семената от невен поникват за 4-10 дена, а растението разцъфва най-често около третия месец.

Как да се грижа за цветето невен, което отглеждам у дома?

Невенът има нужда от много слънчева светлина - нека ѝ се радва на балкона през пролетта и лятото. Постави саксии с невен в близocт дo прoзoрци, кoитo ce oтвaрят чecтo. Арoмaтът му щe дeйcтвa кaтo бaриeрa, кoятo (поне на теория) прeчи нa кoмaритe дa влязaт вътрe. Добре е в горещите дни да се полива често, макар и умерено. Пръстта следва да се поддържа леко влажна. 

Не се притеснявай от пролетно-летните застудявания, защото новопоникналият невен понася понижение на температурата до около няколко градуса под нулата. 

Редовно отстранявай прецъфтелите цветове и пензирай връхчетата на разклоненията - така невенът ще цъфти пищно чак до есента. През есента може да наториш с хумус. 

Вече е време да пробваш да си засадиш невен вкъщи! Започни с нашия комплект "Домашна градинка Цветя: Невен", който съдържа всичко необходимо за целта.